logo chef icon search icon

Streekproducten

Bonaventura

Direct gelegen aan de zeedijk teelt Bonaventura zo zelfvoorzienend mogelijk. Zoogkoeien bemesten het land van het biologische familiebedrijf, zodat de vollegronds groente uiteindelijk bij ons in de snijderij verwerkt kan worden.

Shiitake Kwekerij Haveman

Menno Haveman kweekt zijn shiitakes op traditioneel Chinese wijze. In de bossen van Balkbrug groeien de shiitakes op gestorven eikenbomen, die nog vol voedingsstoffen zitten waar de paddenstoel zich graag mee voedt. Met veel zorg en geduld groeit het op tot een prachtig kwaliteitsproduct rijk aan proteïne en met een volle, kruidige smaak.

Eerste Wijk

Tweehonderd jaar geleden werd hier al een agrarisch bedrijf gehouden, bedoeld om werkgelegenheid te beiden aan hen die dat nodig hadden. Die traditie bestaat nog steeds in ‘gevangenisdorp’ Veenhuizen. De Eerste Wijk teelt op 100 hectare land hop, prei, bieten, gerst en aardappelen op een steeds meer duurzame en arbeidsintensieve manier.

De Witte Lakenvelder

Het rund met de witte band over haar rug en buik mocht vroeger het landgoed van adelen sieren, maar bewijst zich tegenwoordig als duurzaam en kwalitatief uitstekend koeienras. Boer Bertus uit Oosthem behandelt zijn Lakenvelders net zo bijzonder als ze zijn en erkent de waarde van het vlees, wat in verschillende proeverijen en tests 14 andere rassen versloeg op smaak.

Weidenaar

De Friese droge worst, geheel volgens pake Weidenaar’s recept! In Dokkum rookt het familiebedrijf de beroemde worst op turf en eikenhout. In 2015 werd worstmaker Willem Feenstra tot Meester Worstmaker van Nederland uitgeroepen.

Worstmakerij Bruinsma

Bruinsma geeft smaak aan gezelligheid! Met de worsten met een unieke smaak, kruidensamenstelling en bereidingswijze wil de worstmakerij uit Joure iets toevoegen aan speciale momenten: de BBQ in de zomer, het EK/WK in de lente en de stamppot in de winter.

Kaasboerderij De Gelder

Op de kaasboerderij in Tynje experimenteerden ze tot een zoete, nootachtige en lichtpikante kaas die zich in 2011 ‘Held van de Friese Smaak’ mocht noemen. Of hij nu met toeval of geluk is ontstaan, de Tynjetaler is een echte aanwinst voor liefhebbers van smaakkwaliteit en -originaliteit.

Kaasboerderij De Deelen

Proef de liefde voor het werk, de dieren en de omgeving in de boerderijkazen van De Deelen. In het speciaal komt dit naar voren in hun Riperkrite Tsiis, die is bereid met een melange van selderij, bieslook en knoflook. Al sinds 1976 maken zij de kaas van melk van de eigen koeien en dat is te proeven!

De Molkerei

Waar Els ooit begon met één geit, kun je nu de lekkerste ambachtelijke geitenkaasdelicatessen van het Wad verkrijgen. De Molkerei in St. Annaparochie staat bekend om de hoge kwaliteit van de melk en om de respectvolle omgang en uitstekende zorg voor de dieren.

Terschellinger Cranberries

Er spoelde eens een vat aan… Een vat vol cranberries, aan het strand van Terschelling. De rode bes werd uit nieuwsgierigheid geplant en wordt tot deze dag nergens anders op de wereld ecologisch geoogst dan op het eiland. Dit maakt het een puur natuurlijk product, bomvol vitamine C en antioxidanten die ons immuunsysteem ondersteunen.

Grutte Pier Brouwerij

Kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots. Waar wij Grutte Pier van kennen, is ook waar de bieren van de brouwboerderij Bartlehiem voor staan. Het assortiment bestaat uit zes basis bieren plús een rijk aantal seizoensbrouwsels en specials. Allemaal gebrouwen in de natuur van Wyns!

Maallust

In 2011 werd brouwerij Maallust opgericht door de Zware Jongens. In gevangenisdorp Veenhuizen hadden smeedden zij het plan bier te brouwen en het vervallen Maallustcomplex nieuw leven in te blazen. En hoe! De grondstoffen voor de tijdloze, karaktervolle en ambachtelijke speciaalbieren worden met zorg geselecteerd, alleen de allerbeste kwaliteit is goed genoeg.

Botmas

Met regeneratieve landbouw verrijkt Botmas de bodem van het Engwierumer-eiland aan het Lauwersmeer, in plaats van deze uit te putten. De aardappelen, regenboogwortels, pastinaken, uien en koolrapen worden in stroken geteeld. Dat maakt de gewassen sterker en de oogst voedzamer én lekkerder. Boeren Folkert en Leon telen al hun gewassen puur op kwaliteit en smaak – niet op maximale opbrengst.