logo chef icon search icon

Streekproducten

Bonaventura

Direct gelegen aan de zeedijk teelt Bonaventura zo zelfvoorzienend mogelijk. Zoogkoeien bemesten het land van het biologische familiebedrijf, zodat de vollegronds groente uiteindelijk bij ons in de snijderij verwerkt kan worden.

Shiitake Kwekerij Haveman

Shiitake, een paddenstoel van Japanse afkomst, is een heerlijk lekkernij en te gebruiken als vleesvervanger. In de bossen van Balkbrug groeien, bij Kwekerij Haveman, de shiitakes op gestorven eikenbomen die nog vol voedingsstoffen zitten, waarmee een paddenstoel zich graag voedt. Met veel zorg en geduld groeit dit uiteindelijk uit tot een prachtig kwaliteitsproduct. Shiitake is rijk aan proteïne en heeft een volle, kruidige smaak.

Eerste Wijk

Tweehonderd jaar geleden werd hier al een agrarisch bedrijf gehouden, bedoeld om werkgelegenheid te beiden aan hen die dat nodig hadden. Die traditie bestaat nog steeds in ‘gevangenisdorp’ Veenhuizen. De Eerste Wijk teelt op 100 hectare land hop, prei, bieten, gerst en aardappelen op een steeds meer duurzame en arbeidsintensieve manier.

De Witte Lakenvelder

Het rund met de witte band over haar rug en buik mocht vroeger het landgoed van adelen sieren, maar bewijst zich tegenwoordig als duurzaam en kwalitatief uitstekend koeienras. Boer Bertus uit Oosthem behandelt zijn Lakenvelders net zo bijzonder als ze zijn en erkent de waarde van het vlees, wat in verschillende proeverijen en tests 14 andere rassen versloeg op smaak.

Weidenaar

De Friese droge worst, geheel volgens pake Weidenaar’s recept! In Dokkum rookt het familiebedrijf de beroemde worst op turf en eikenhout. In 2015 werd worstmaker Willem Feenstra tot Meester Worstmaker van Nederland uitgeroepen.

Worstmakerij Bruinsma

Vanaf het einde van de vorige eeuw is Bruinsma actief in de worstmakerijbranche. Door de unieke smaak, kruidensamenstelling en bereidingswijze heeft Bruinsma zich in iets meer dan twintig jaar ontwikkeld tot een bedrijf dat bekend staat om het persoonlijke karakter en de kwaliteitsproducten. Worstmakerij Bruinsma uit Joure geeft smaak aan gezelligheid met verse producten.

Kaasboerderij De Gelder

Op de kaasboerderij in Tynje experimenteerden ze tot een zoete, nootachtige en lichtpikante kaas die zich in 2011 ‘Held van de Friese Smaak’ mocht noemen. Of hij nu met toeval of geluk is ontstaan, de Tynjetaler is een echte aanwinst voor liefhebbers van smaakkwaliteit en -originaliteit.

Kaasboerderij De Deelen

Proef de liefde voor het werk, de dieren en de omgeving in de boerderijkazen van De Deelen. In het speciaal komt dit naar voren in hun Riperkrite Tsiis, die is bereid met een melange van selderij, bieslook en knoflook. Al sinds 1976 maken zij de kaas van melk van de eigen koeien en dat is te proeven!

De Molkerei

Bij De Molkerei wordt dagelijks verse geitenmelk verwerkt tot bekende eindproducten van Naturels, een naam die is ontstaan uit de verwijzing naar de natuurlijke bereidingswijze. De Molkerei in St. Annaparochie staat bekend om de hoge kwaliteit van de melk en de respectvolle en uitstekende zorg voor de dieren. Hier zijn de lekkerste ambachtelijke geitenkaasdelicatessen van het Wad te verkrijgen.

Terschellinger Cranberries

Er spoelde eens een vat aan… Een vat vol cranberries, aan het strand van Terschelling. De rode bes werd uit nieuwsgierigheid geplant en wordt tot deze dag nergens anders op de wereld ecologisch geoogst dan op het eiland. Dit maakt het een puur natuurlijk product, bomvol vitamine C en antioxidanten die ons immuunsysteem ondersteunen.

Grutte Pier Brouwerij

Kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots. Waar wij Grutte Pier van kennen, is ook waar de bieren van de brouwboerderij Bartlehiem voor staan. Het assortiment bestaat uit zes basis bieren plús een rijk aantal seizoensbrouwsels en specials. Allemaal gebrouwen in de natuur van Wyns!

Maallust

In 2011 werd brouwerij Maallust opgericht door de Zware Jongens. In het gevangenisdorp ‘Veenhuizen’ werd het vervallen Maallustcomplex in een nieuw leven geblazen. Vanuit Brouwerij Maallust worden bieren gebrouwen die door heel Nederland verkrijgbaar zijn. De ambachtelijke speciaalbieren zijn ambachtelijk, authentiek en gebrouwen met de beste ingrediënten.  Dankzij het vakmanschap van de brouwmeesters en de prachtige koperen ketels kan de kwaliteit van de bieren gegarandeerd worden.

Botmas

Met regeneratieve landbouw verrijkt Botmas de bodem van het Engwierumer-eiland aan het Lauwersmeer, in plaats van deze uit te putten. De aardappelen, regenboogwortels, pastinaken, uien en koolrapen worden in stroken geteeld. Dat maakt de gewassen sterker en de oogst voedzamer én lekkerder. Boeren Folkert en Leon telen al hun gewassen puur op kwaliteit en smaak – niet op maximale opbrengst.